Starobylá obec Soblahov vznikla skôr ako panstvo ovládol rod Čákovcov

22.12.2012 Trenčín

Soblahov 22. decembra (TASR) – Obec Soblahov v okrese Trenčín patrí k najstarším osídleným lokalitám na strednom Považí.

Vznikla už v 13. storočí, kedy sa po tatárskych vpádoch oživoval hospodársky spoločenský život a na kráľovských pozemkoch vznikali nové osady, teda ešte pred nástupom vlády šľachtického rodu Čákovcov (1275). Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1332.

K historickým skvostom, svedčiacom o starobylosti obce, patrí ranogotický kostol sv. Mikuláša a baroková socha sv. Jána Nepomuckého. Významnou historickou pamiatkou je i kaplnka zasvätená sv. Vendelínovi, patrónovi pastierov a ochrancovi stád z druhej polovice 18. storočia.

„História kostola siaha asi 700 rokov dozadu, svätyňa bola postavená v ranej gotike, loď kostola prestavali v 16. storočí do renesančného slohu. Najstarším mobiliárom kostola je krstiteľnica z ranného obdobia kostola. Hlavný oltár nie je pôvodný, priviezli ho z Ladiec z bývalého provinciálneho domu Vincentiek, ktoré ho v 50-tych rokoch, keď sa zatvárali kláštory, uchovali a schovávali v Košeci,“ povedal soblahovský farár Peter Beňo.

Vzhľadom na bezprostrednú blízkosť Trenčína je logické, že Soblahov už od ranného feudalizmu patril medzi majetky trenčianskeho hradného panstva. K najznámejším patrili Matúš Čák Trenčiansky, Karol Robert z Anjou, Žigmund Luxemburský, Jagelovci, Zápoľskovci, Matej Korvín, Ferdinand I. Habsburský, či Turzovci. Poslednou vlastníčkou bola Ifigénia d'Arcourt. Tej po páde pozostatkov feudalizmu v roku 1910 odmietli dať banky úver na jej nákladný život v zahraničí a uvalili na majetok Trenčianskeho panstva exekúciu. Polia okolo Soblahova kúpil cukrovar na pestovanie cukrovej repy, okolité lesy sa stali majetkom budapeštianskej lesníckej spoločnosti.

Dnes je Soblahov upravenou, modernou a dynamicky sa rozvíjajúcou dedinou ležiacou v malebnom obklopení Strážovských vrchov a Považského Inovca. Je koncovou obcou minimálne rušenou automobilovou dopravou. Takmer kompletná infraštruktúra a ideálna poloha len niekoľko stoviek metrov od krajského mesta urobili zo Soblahova a jeho okolia nielen vyhľadávanú turistickú lokalitu, ale aj miesto, kde každoročne pribudne niekoľko nových rodinných domov. V súčasnosti má Soblahov okolo 2200 obyvateľov a ich počet z roka na rok rastie.
 
 
 

Vyberte región